קרטוקונוס

קרטוקונוס (קרנית חרוטית) היא מחלה בקרנית העין הגורמת לעיוות במבנה הקרנית, כך שהקמירות שלה מעוותת ויוצרת צורת חרוט במקום צורת כיפה המופיעה בקרנית רגילה. עיוות זה גורם לתופעת אסטיגמטיזם (עיוות התמונה המתקבלת באמצעות העין). הראייה אצל החולים במחלה היא ראייה לא אחידה שלא ניתן לתקן באופן מושלם באמצעות משקפיים. הגורמים להופעת קרטוקונוס יכולים להיות מסיבות תורשתיות אך גם מגורמים אחרים כמו שפשוף העיניים.

האבחון

ניתן לאבחן קרטוקונוס באמצעות מכשירים שונים המבצעים מיפוי של הקרנית. התפתחות המחלה הוא בעצם בשינוי צורתה של הקרנית והפיכתה לדקה, מעוותת ולא סימטרית, כך שהצורה תיהפך מצורה כיפתית לצורה חרוטית. קרני האור נשברים בצורה לקויה ואינם מגיעים בצורה נכונה לרשתית, דבר הגורם לפגיעה באיכות הראייה. לרוב, קרטוקונוס תופיע בשתי העיניים, אך לא תמיד קצב התפתחות המחלה בשתי העיניים יהיה זהה.

אנשים הסובלים ממחלת קרטוקונוס יכולים לסבול ממספר סימפטומים ובהם:

הופעת הילות מסביב למקורות אור, הופעת צללים בשדרה הראייה, פגיעה ביכולת הראייה התלת מימדית של העיניים, ירידה בראייה ועלייה מהירה במספר של המשקפיים.

הגורמים

ברוב המקרים האנשים הסובלים ממחלת קרטוקונוס הם אנשים הנמצאים בעשור השני של חייהם. המחלה יכולה להימשך זמן רב – עד לעשור הרביעי בחייהם. באופן כללי, ניתן לומר שהמחלה אינה תופעה נפוצה ומופיעה בממוצע במקרה אחד מתוך 1,000.

למרות שהגורם הוודאי למחלה אינו ידוע עדיין, קיימות מספר השערות שיכולות להסביר הופעת קרטוקונוס. גורם עיקרי כזה הוא הגורם התורשתי, ולכן, במידה ויש לכם בני משפחה הסובלים מהמחלה, מומלץ לבצע בדיקות כדי לבדוק האם גם אתם סובלים ממנה.

השערה נוספת להופעת קרטוקונוס היא פעילות אנזימטית לא מאוזנת שיוצרת תוצרים הגורמים לקרנית להפוך דקה יותר. כמו כן, קיימת השערה שגם לגורמים חברתיים וגזעיים יש קשר להופעת המחלה.

דרכי טיפול

למרות שבחלק מהמקרים בהם מאובחן אדם כסובל ממחלת קרטוקונוס ניתן לתקן את איכות הראייה הפגומה באמצעות הרכבת משקפיים או עדשות מגע, בחלק האחר לא יהיה מספיק בכך ויידרש טיפול באמצעות ניתוח. דרכי הטיפול במחלה הם מגוונים וכוללים טיפול באמצעות קרני UV, השתלת טבעות לצורך חיזוק הקרנית הפגומה או השתלת כל הקרנית המתקבלת מתורם.

בשלביה הראשונים של המחלה ניתן להתגבר על הפגיעה באיכות הראייה באמצעות עדשות מגע או משקפיים. הראייה אמנם לא תהייה מושלמת אך בהחלט תהיה איכותית יותר ותספק את מירב האנשים הסובלים מהמחלה. הבעיה מתחילה כאשר המחלה עוברת לשלבים המתקדמים יותר. כאשר המחלה מתפתחת עובי הקרנית יורד בהדרגה וכך צורת הקרנית מתעוותת יותר. קיימות עדשות מגע מיוחדות (קרטוקוניות) אותם מתאימים באופן אישי למטופל, על פי צורת העין שלו. פעולת עדשות אלה היא באמצעות כך שהן כולאות שכבה של דמעות בתוכן וכך מקטינות את העיוות בקרנית. בשלביה המתקדמים עוד יותר של המחלה, כבר לא יהיה מנוס מהתערבות ניתוחית. הניתוח הפופולרי ביותר לטיפול במחלת קרטוקונוס הוא השתלת טבעות שנועדו לייצב ולחזק את מבנה הקרנית הפגועה. במקרים חמורים יותר של המחלה, כאשר קיימת ירידה משמעותית באיכות הראייה, יהיה מומלץ להשתיל קרנית אחרת מתורם חיצוני. באמצעות מכשירים חדשניים הקיימים היום, ניתן אף להשתיל קרנית אחרת בחלקה, כך שנשמר עדיין חלק מהקרנית המקורית בעין. טיפול חדשני ומהפכני נוסף לטיפול במחלת קרטוקונוס נקרא Cross Linking ובאמצעותו ניתן להקשיח את מבנה הקרנית הפגומה בעזרת פעולה ביוכימית ייחודית. כך ניתן יהיה לעצור את התפתחות המחלה בטרם תגיע לשלבים המתקדמים והחמורים יותר שלה.

סגור לתגובות.